Pk-sektorin kolme murrettua myyttiä – Konsulttiverkon näkemys

14.1.2021Kasvu

Hei!

Olemme reilun vuoden olemassaolomme aikana tavanneet satoja mikro- ja pk-sektorin kasvuyhtiöiden päättäjiä kymmenen konsulttimme voimin. Iloksemme huomaamme, että tietyt näihin yrityksiin liitetyt myytit ovat alkaneet murtua ja asioita tehdään eri tavalla kuin ennen. Yksi syy taustalla on mm. ”nuorennusleikkaus” ja nyt päättäjissä on entistä enemmän diginatiiveja, jotka hyödyntävät rohkeasti mm. internetin ja pilvipalveluiden mahdollisuuksia. Ollaan myös valmiimpia ottamaan enemmän riskejä.

Kasvuyhtiöiden kolme murrettua myyttiä:

  1. ”Emme aio jäädä ainakaan Suomen markkinaan (mutta jäämme kuitenkin)” – kansainvälisyys ja kansainvälinen kasvu on vihdoinkin lyönyt aidosti läpi ja asioita katsotaan globaalista näkökulmasta, tai vähintäänkin globaaleja palveluita hyödyntäen Suomen markkinassa. Usein toistuva myytti on vihdoinkin muuttumassa sanoista tekoihin. Kasvuun ollaan myös valmiimpia investoimaan enemmän kuin ennen.
  2. ”Lähdetään pienellä liikkeelle, tehdään sitten kunnolla myöhemmin (ei koskaan tehty)” – jo toteutunut kasvu on tuonut rönsyjä liiketoimintaan, joita on syytä karsia kirkastamalla fokusta ja tehostamalla prosesseja. Usein juurisyy on se, että toiminnan teollistaminen jäi sitten kuitenkin tekemättä kun kasvua on tullut muutenkin. Lisäksi kannattava liiketoiminta on kannatellut myös erilaisia ”lähtöjä” jotka ovat jääneet rönsyinä roikkumaan. Konsulttiverkko on auttanut asiakkaita kirkastamaan fokusta ja karsimaan nämä rönsyt pois.
  3. ”Emme aio tehdä kaikkea itse (mutta teemme kuitenkin) – klassinen myytti on myös alkanut viimein murtumaan, eli kasvuyritykset ovat aidosti valmiita ostamaan palveluita ja käyttämään kumppaneita liiketoimintansa tavoitteiden saavuttamiseksi. Tämä on hieno asia, koska kumppaneiden käyttäminen avaa myös verkostoja laajemmalle, tietoa liikkuu ja uudenlaista ajattelua syntyy. Itsenäisten yrittäjien verkostona emme voi muuta kuin suositella!

Uskallamme väittää kun nämä yllämainitut myytit saadaan murrettua sinunkin yhtiössäsi niin kasvukäyrään on syytä tarkistaa ylöspäin. /KV

Luettavaa

UUSIMMAT BLOGIT