Lentoyhtiöiden miehistönsuunnittelun kehittäminen on monimutkainen, mutta merkittävä osa liiketoiminnan kannattavuuden ja operatiivisen tehokkuuden parantamista. Oikein optimoituna miehistönhallinta voi tuoda lyhyellä aikavälillä 5–15 % vuotuisia säästöjä, riippuen lentoverkoston rakenteesta ja toimintamallista. Alla käymme läpi kokemustemme perusteella miehistön suunnittelun kehittämisen keskeisimmät osa-alueet.
1. Kysynnän ja kapasiteetin tasoitus – ennakoiva suunnittelu on avainasemassa
Tehokas miehistönhallinta alkaa kysynnän ja kapasiteetin tasapainottamisesta. Tämä tarkoittaa:
- Koulutusten ja lomien sijoittelua siten, että ne eivät osu kysyntäpiikkeihin, vaan tasoittavat kysynnän vaihteluita.
- Yhteistyötä aikataulusuunnittelun ja kaupallisen johdon kanssa, jotta lentosektoreita voidaan yhdistellä ja kysyntää siten tasata optimaalisesti.
- Työvuororyhmien tasoitusta sekä mahdollisten työjoustojen laajaa hyödyntämistä, jotta miehistökapasiteetti pysyy tasaisena ja ennustettavuus paranee.
- Odottamattomien poissaolojen seurantaa ja tehokasta hallintaa.
2. Varallaolojen optimointi – vararesurssit oikeassa paikassa oikeaan aikaan
Varallaolojen suunnittelu vaikuttaa suoraan operatiiviseen tehokkuuteen ja kustannuksiin. Parhaat käytännöt sisältävät:
- Suunniteltavien varallaolojen arvon maksimoinnin suhteessa niiden määrään, jolloin suunnitellut varallaolot kohdistuvat lentoliikenteelle optimaalisesti.
- Vapaaehtoisuuteen perustuvat varallaolojärjestelmät, jotka parantavat kustannustehokkuutta ja henkilöstön tyytyväisyyttä.
- Ennakoivan analytiikan hyödyntämisen, jolloin varallaolot vastaavat todellisia operatiivisia tarpeita ilman ylikapasiteettia.
3. Miehistösuunnitelman ylläpito ja optimointi – jatkuva tehokkuuden varmistaminen
Vaikka rosteri julkaistaan hyvissä ajoin, sen hallinta ei pääty siihen. Jatkuva optimointi varmistaa, että suunnitelma pysyy mahdollisimman tehokkaana muuttuvissa olosuhteissa. Tämä sisältää:
- Työvuoron vaihtojen hallinnan, jotta muutokset eivät huononna tehokkuutta samalla parantaen henkilöstön tyytyväisyyttä.
- Operatiivisten poikkeamien hallinnan, jotta viivästykset ja muut häiriöt eivät kertaannu ketjureaktioina ja huononna tehokkuutta.
- Päätöksenteon tukijärjestelmät, jotka hyödyntävät reaaliaikaista dataa ja analytiikkaa optimoidun miehistöresurssien käytön takaamiseksi.
4. Muut optimointimahdollisuudet – hukan eliminointi
Tehokas miehistönsuunnittelu ei rajoitu vain työvuorosuunnitteluun. Lisätehostamista voidaan saavuttaa esimerkiksi:
- Positioning-lentojen minimoinnilla, esimerkiksi koulutuksiin liittyvän matkustamisen paremmalla suunnittelulla sekä koulutuskapasiteetin optimoinnilla.
- Miehistön matkakulujen hallinnalla, jossa systemaattisesti minimoidaan majoituksiin, matkustamiseen ja aterioihin liittyvää hukkaa.
Lopputulos: merkittäviä säästöjä ja parempaa operatiivista suorituskykyä
Kokemuksemme osoittavat, että strategisesti suunniteltu miehistönhallinta voi tuottaa merkittäviä säästöjä ja parantaa operatiivista suorituskykyä. Oikeanlaisilla suunnitteluperiaatteilla, analytiikalla ja prosesseilla lentoyhtiöt voivat saavuttaa jopa 5–15 % vuotuiset säästöt ilman palvelutason heikkenemistä. Positiivinen vaikutus miehistön työtyytyväisyyteen on myös merkittävä.
Jos haluat kuulla lisää, kuinka voimme auttaa teidän yhtiötänne optimoimaan resurssisuunnittelua, ota yhteyttä – keskustellaan, kuinka voimme yhdessä tehostaa toimintaanne.